1. Karviná - Nové Město

Poř.číslo

KOD PRVK

Název obce

KOD OB

ZÚJ

139

8111.002.00.06382

Karviná

06382

598917

Poř.číslo

KOD PRVK

Název části obce

KOD COB

ZÚJ

139.7

8111.002.07.41340

Nové Město

41341

598917

 

 

 

 

 

Číslo a název obce s rozšířenou působností

 

11

Karviná

 

 

    1. Charakteristika obce

      1. Demografický vývoj

 

 

Počet obyvatel

2000

2015

Obec

64653

65000

Místní část obce

15621

19400

 

      1. Základní údaje o obci

Nové město je městská část města Karviná, která spolu s Fryštátem, Hranicemi, Mizerovem a Rájem vytváří jeden střediskový sídelní útvar (SSÚ).

Zájmové území se nachází severně od Fryštátu. Jde o první hornické sídliště, stabilizované, bez výrazného přírůstku bytů.

    1. Podklady

  1. Návrh - územní plán sídelního útvaru Karviná, Urbanistické středisko Ostrava s.r.o., 6/1994;

  2. Program rozvoje vodovodů a kanalizací okresku Karviná, Centroprojekt, 4/1999;

  3. Regionální plány implementace Směrnice Rady 91/271/EHS, KONEKO Ostrava 10/2002;

  4. Odkanalizování obcí okresu Karviná, TES, SmVaK Ostrava, 2/1990;

  5. Koncepce rozvoje oboru odkanalizování a čištění odpadních vod v oblasti působností SmVaK Ostrava, a.s., 1998.

 

 

 

 

 

 

 

 

    1. Odvedení a čištění odpadních vod

 

Položka

 

2000

2005

2015

Počet trvale bydlících obyvatel napojených na kanalizaci

obyv.

15000

15733

19400

Počet trvale bydlících obyvatel napojených na ČOV

obyv.

14500

15317

19400

Spec. produkce. odp. vod obyvatelstva

l/(os.den)

150

150

150

Produkce odpadních vod

m3/den

2343,15

2437,60

2910,00

BSK5

kg/den

937,26

975,10

1164,00

NL

kg/den

859,16

893,80

1067,00

CHSK

kg/den

1874,52

1950,10

2328,00

 

      1. Významní producenti odpadních vod

Východní část tvoří Nového Města tvoří výrobní zóna s negativními vlivy na životní prostředí. V západní části je umístěn závod ČSAD, technické služby a městská ČOV. Likvidace odpadních vod je zajištěna na ČOV města Karviná.

      1. Popis současného stavu odkanalizování a čištění odpadních vod

Poznámka: Popis současného stavu je společný pro území střediskového sídelního útvaru, tj. území městských částí: Fryštát, Hranice, Mizerov, Nové města a Ráj.

 

Na území střediskového sídelního útvaru je vybudována veřejná jednotná kanalizace ve správě SmVaK Ostrava a.s. Celková délka stokové sítě je cca 93 200 m, z toho na ČOV je napojeno cca 73 000 m kanalizačních stok. Profily stávající kanalizace jsou DN 250 - DN 1500 mm, atypické profily DN 500/700 - DN 1400/2500. Dle podkladu provozovatele na stokovou síť je napojeno cca 77 %.

Stokovou sítí jsou odpadní vody přiváděny na stávající mechanicko - biologickou ČOV města Karviná. Páteř stokové sítě tvoří kmenová stoka A, do které jsou napojeny kanalizační sběrače z Nového Města , Fryštátu , Hranic (G), Mizerova, Ráje a Ráje-vesnice přes čerpací stanici splaškových OV.

Stará kanalizace, která není napojená na ČOV Karviná je dlouhá cca 20 200 m a je vyústěna do recipientů - 6 výustí do Mlýnky, 1 výusť do Olše. Do Olše je vyústěna kanalizace zatrubněného Fryštátského potoka, který odvádí také v septicích předčištěné splašky staré zástavby. Tyto odpadní vody se dočišťují na 4 biologických rybnících. Kapacita zatrubnění Fryštátského potoka je omezená, proto byl propojen na kmenovou stoku A, do které odpadní vody při velkých průtocích přetékají, čímž dochází k dalšímu přetěžování sítě.

Do kmenové stoky „A“ jsou přečerpávány také splaškové OV z oblasti autobusového a vlakového nádraží. Čerpací stanice i výtlačné potrubí je ve správě a majetku autobusového dopravce.

Stávající kanalizační síť je přetěžována, kapacitně omezena je především kmenová stoka A. V centru města jsou stoky částečně rekonstruované, nevyhovující je stav kanalizace zejména v ulici Sv. Čecha mezi zimním stadiónem a parkem. Některé sběrače odvádějí odpadní vody bez čištění do vodotečí. Neuspokojivý stav je rovněž v Novém Městě, které je odkanalizováno nekapacitním sběračem B.

Do kanalizační sítě Karviné jsou čerpány splaškové odpadní vody od části obyvatel Petrovic u Karviné (cca 400 obyvatel).

Čištění odpadních vod je zajištěna na mechanicko - biologické ČOV města Karviná, která byla uvedena do provozu po komplexní rekonstrukce v roce 2000 a má dostatečnou kapacitu i čistící efekt pro likvidace odpadních vod z celého zájmového území.

V okrajových částech města s rozptýlenější zástavbou jsou odpadní vody likvidovány individuálně v septicích nebo žumpách, popřípadě jsou instalovány malé domovní ČOV.

Stávající kanalizace v majetku SmVaK, a.s. se nachází na ul. Žižkova a ul. Krátká. Jedná se o stoky GX, GXa, GXb a GXc DN 300 BE, které jsou napojeny do stoky G DN 500 BE na ul. Žižkova do šachty Š42. Tato kanalizace je napojena na městskou ČOV Karviná.

Stávající kanalizace, která je majetkem společnosti RPG RE Commercial, s.r.o., se nachází na ul. Modřínová, Borová, Jedlová, Jarní a část ul. Mickiewiczova.

      1. Popis odkanalizování a čištění odpadních vod ve výhledu

Poznámka: Popis odkanalizování a čištění odpadních vod ve výhledu je společný pro území střediskového sídelního útvaru, tj. území městských částí: Fryštát, Hranice, Mizerov, Nové města a Ráj.

Výstavba v centru města je v souladu s předchozí dokumentací podmíněna vybudováním sběrače D (DN 300 - DN 700). Pro podchycení stávajících sběračů vyústěných do řeky Olše je navržen splaškový sběrač DN 300, čerpací stanice odpadních vod a výtlačný řad DN 200 dl. 150 m.

V západní části města mezi centrem a nádražím je navržena splašková síť, která bude svedena do stávající čerpací stanice u autobusového nádraží. Lokality, které jsou zaústěny do Fryštátského potoka, a které není možno přepojit na navrhované gravitační stoky (lokalita Bělidla) budou odkanalizovány do malé čerpací stanice s přečerpáním do gravitační sítě. Při zpracování podrobnějších stupňů dokumentace musí být zvážena kapacita čerpací stanice. Čerpací stanice je zřejmě zatěžována dešťovými vodami, proto musí být věnována náležitá pozornost důslednému oddělení těchto vod. Tato situace by měla být řešena majitelem zařízení (ČSAD).

V rámci připravované stavby pod názvem „Karviná – odkanalizování okrajových částí, lokalita 2“, je výhledově navržena splašková kanalizace v ul. Alšova, Ostravská, Hornická stezka, Slámova, Husova, Na Bělidle, Máchova a v parku Boženy Němcové. Tato kanalizace bude napojena na kanalizaci na ul. Zahradní, vybudovanou v rámci připravované kanalizace v lokalitě 3.

V rámci připravované stavby pod názvem „Karviná – odkanalizování okrajových částí, lokalita 3“ v místní části Nové město na ul. Sv. Čecha, Zahradní, U Tratě, Luční Sametová je ve výhledu výstavba gravitační kanalizace. Zájmová oblast je rozčleněna ul. Sv. Čecha na severní a jižní část. Severní část lokality bude odkanalizována gravitační kanalizací a napojena do již vybudované kanalizace na ul. Sametová. Jižní část zájmové lokality Karviná - Fryštát bude odkanalizována gravitační kanalizací do nejnižšího místa, kde se navrhuje zřídit novou čerpací stanici ČS č. 31, která bude odpadní vody přečerpávat do gravitační kanalizace v severní části lokality. Tyto vody se tak dostanou do stávající kanalizace na ul. Sametová a následně do městské ČOV Karviná.

V rámci připravované stavby „Karviná-odkanalizování okrajových částí“ je zájmová oblast rozdělena na lokalitu č.1 ul. Žižkova severní a jižní část, a lokalitu č.1A ul. Jedlové a časti Mickiewiczové.

Severní část lokality bude odkanalizována gravitační kanalizací do nejnižšího místa, kde se navrhuje zřídit novou čerpací stanici ČS č.12, která bude odpadní vody přečerpávat do nově navržené gravitační kanalizace v severní části lokality – do stoky „J4“ a následně do již vybudované kanalizace na ul. Žižkova.

Jižní část zájmové lokality Karviná-Hranice bude odkanalizována gravitační kanalizací do nejnižšího místa, kde bude vybudována na nová čerpací stanice ČS č.11, která bude odpadní vody přečerpávat do gravitační kanalizace, konkrétně do sběrače „J“. Tyto odpadní vody budou takto odvedeny do stávající kanalizace na ul. Žižkova a následně do městské ČOV Karviná. Jedná se o výstavbu splaškové kanalizace PP DN 300 a dvou čerpacích stanic č.11 a č.12 s výtlačnými řady, které budou přečerpávat odpadní vody do nově navržené gravitační splaškové kanalizace a následně do stávající kanalizace DN 500 na ul. Žižkova.

V lokalitě 1A je navrženo doplnění stavající kanalizace a náprava stávajícího stavu kanalizace, který bude zahrnovat rekonstrukci stávající kanalizace (vč. výměny stávajícího potrubí, výměny šachet, přepojení kanal. odboček apod.). Tato lokalita bude odkanalizována gravitační kanalizací do nejnižšího místa, kde se v současnosti nachází stávající ČOV. V prostoru stávající ČOV bude vybudována nová čerpací stanice ČS č. 1A, která bude odpadní vody přečerpávat do kanalizace na ul. Žižkova a následně do městské ČOV Karviná. Po zprovoznění nové ČS č. 1A se stávající ČOV odstaví z provozu.

V Ráji je navrženo prodloužení stávajícího sběrače novou stokou DN 300 o 250 m a prodloužení sběrače „A“ o 300 m potrubím DN 300. Výstavba rodinných domků v lokalitě u Černého lesa je podmíněna zřízením splaškové kanalizace DN 300 délky 700 m zaústěné na samostatnou ČOV (cca 150 EO). Alternativně je možné svést OV do čerpací stanice a výtlačným řadem DN 100 je přečerpávat do projektované kanalizace. Efektivnost jednotlivých řešení by měla být prokázána technicko-ekonomickou studii dané lokality i časovým postupem výstavby.

V jižní části Ráje je navrženo prodloužení sběrače DN 300 až po objekty zemědělského podniku. V ulici u farmy je navržena čerpací stanice a výtlak OV
DN 100 délky 250 m. Toto řešení vyžaduje prověřit kapacitu stávající čerpací stanice splaškových vod v ulici Kubiszova.
Navrhuje se rovněž doplnit stávající stokovou síť v zástavbě u stadionu.

Ve výhledu je rovněž uvažováno s napojením většího podílu Petrovic než je doposud přiváděno. Část bude napojena gravitačně, převážný podíl bude přečerpáván (celkem cca 800 obyvatel).

Rozsah navržené kanalizace je shrnut v následující tabulce:

Profil (mm)

Délka (m)

IN (mil. Kč)

DN 300

17900

82,34

DN 400

150

0,88

DN 600

1050

7,94

DN 700

150

2,03

DN 800

550

7,45

DN > 800

7350

127,95

DN 3200/2030

180

11,94

DN 2800/1770

129

7,01

štítovaný sběrač DN 3050

1029

62,33

štítovaný sběrač DN 2560

2112

100,90

sběrač DN 2200

350

12,29

sběrač DN 1600

600

11,56

sběrač DN 1400

950

16,50

sběrač DN 1200

1300

22,10

sběrač DN 1000

700

11,90

CELKEM :

34 500

485,1

      1. Časový harmonogram

Výstavba ČOV:

Výstavba kanalizace: 2015 - 2020

Rekonstrukce kanalizace:

    1. Ekonomická část

Výpočet nákladů na výstavbu vodovodů a kanalizací byl proveden dle metodického pokynu Mze ČR, č.j. 20494/2002-6000.

 

Specifikace

IN (mil. Kč)

Stoková síť

551,8

ČOV

 

Celkem

551,8