1. Mosty u Jablunkova

Poř.číslo

KOD PRVK

Název obce

KOD OB

ZÚJ

134

8110.009.00.09989

Mosty u Jablunkova

09989

598453

Poř.číslo

KOD PRVK

Název části obce

KOD COB

ZÚJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Číslo a název obce s rozšířenou působností

 

10

Jablunkov

    1. Charakteristika obce

      1. Demografický vývoj

 

 

Počet obyvatel

2000

2015

Obec

3975

3970

Místní část obce

 

 

      1. Základní údaje o obci

Obec Mosty u Jablunkova se rozprostírá v nadmořské výšce od 425 m do 552 m n.m, žije zde okolo 3975 obyvatel, očekává se do výhledu roku 2015 setrvalý stav. V obci je jednak soustředěná zástavba domů, jednak individuální zástavba rodinných domů. Průmysl zde není nijak významný.

    1. Podklady

  1. Územní plán obce Mosty u Jablunkova - koncept, zpracovaný Urbanistickým střediskem Ostrava s.r.o. v 11/1993

  2. Informace obecního úřadu

  3. PRVKUC okresu Frýdek – Místek

  4. RPI MS kraje

 

    1. Vodovody

 

 

      1. Potřeba vody z bilance

[image] 

 

      1. Popis současného stavu zásobování pitnou vodou

V obci (425 – 552 m n.m.) jsou vybudovány vodovody pro veřejnou, které jsou ve správě obce. Kromě těchto vodovodů jsou v obci také soukromé vodovodní řady, které jsou provozovány soukromými sdruženími. Zásobenost obyvatel z vodovodních řadů ve vlastnictví obce je cca 50 %. Zásobeno je cca 2 000 trvale hlášených obyvatel, 53 institucí a právnických osob a také cca 40 objektů určených k rekreaci.

Průměrná denní spotřeba dle změřených údajů ve vodojemech Šance, Zimný, Bahno, Centrum a Kawulacký činí 241 m3/den, což znamená průměrný odběr 2,8 l/s.

Pitná voda je pro vodojemy odebírána z více místních zdrojů podzemní i povrchové vody:

- pro vdj Šance jsou zdroji povrchové vody Jarošův potok s vydatností 0,5 – 2,5 l/s a Prameniště Čuba se stejnou vydatností, zdrojem podzemní vody je Prameniště Šance s vydatností 0,5 – 1,0 l/s.

- pro vdj Zimný je zdrojem podzemní zdroj vody Prameniště Zimný s vydatností 0,3 – 1,0 l/s

- pro vdj Bahno je zdrojem podzemní vody Prameniště Bahno s vydatností 0,5 – 2,0 l/s

- pro vdj Centrum je zdrojem podzemní vody zdroj Prameniště Centrum (Nad Hájenkou) s vydatností 0,7 – 3,0 l/s a dále nově vybudovaný vrt Centrum u vodojemu Centrum s vydatností podzemní vody 1,1 – 1,6 l/s

- pro vdj Kawulacký jsou zdrojem povrchové vody potok Kawulacký s vydatností 1,0 – 3,5 l/s a zdrojem podzemní vody je nově vybudovaný vrt u vodojemu Kawulacký s vydatností podzemní vody 1,7 – 2,2 l/s. Celkem je vydatnost všech zdrojů v rozsahu 6,3 - 18,3 l/s.

V minulých letech se obec potýkala s nedostatkem vody, proto bylo investováno do posílení vodovodů o nové zdroje. V roce 2011 byly vybudovány dva vrty – Centrum a Kawulacký, v letech 2012 – 2013 bylo vybudováno posílení z vodního zdroje Jarošův potok (Motyčanka), který posílil vodojem Šance. V obci byl také vybudován nový přivaděcí řád, kterým byly propojeny vodojemy Šance, Zimný a Bahno, díky kterému může být regulována hladina vod v jednotlivých vodojemech.

Celková kapacita vodojemů je 900 m3. Vodovodní síť je v dimenzích od DN 50 do DN 100 a její celková délka je cca 16,66 km.

 

      1. Rozvoj vodovodů ve výhledovém období

Vzhledem ke zhoršené kvalitě a vydatnosti stávajících zdrojů v období sucha budou stávající zdroje posíleny napojením na zdroje společnosti SmVaK Os;trava a.s. Stávající zdroje budou i nadále částečně využívány. Bude však nutné začít sledovat jejich vydatnost a zajistit důsledně měření skutečné spotřeby vody osazením vodoměrů na přípojkách.

Aby bylo zajištěno zásobování obce pitnou vodou a maximálně eliminován vliv kolísání vydatnosti lokálních zdrojů, je navrženo propojení hlavních zásobovacích řádů tak, aby bylo možno dopravit vodu do vodojemů jak ze zdroje SmVaK, tak i z vhodných zdrojů místních. Obec bude rozdělena na dvě tlaková pásma - dolní (DTP) a horní (HTP). DTP bude zásobeno ze zdrojů SmVaK (místní zdroje budou postupně odstaveny), HTP ze zdrojů Centrum a SmVaK. Zdroje Tunel, Zimný, Šance a Hranice budou tvořit samostatná tlaková pásma. V lokalitách, kde tlak překračuje povolenou hodnotu 0,6 MPa budou osazeny redukční ventily. Nový přívod vody ze droje SmVaK (výtlak DN 100 mm v délce 5 000 m) zajistí pitnou vodu pro celé DTP i HTP obce, včetně částí Sklalka a Gurka.

Rozvodná síť bude doplněna o hlavní řády v délce cca 9 000 m o profilech
DN 50 – 100.

Ve výhledovém období je plánováno rozšíření stávajícího vodovodu Centrum do lokality Polomská a Za hřbitov. Toto rozšíření je plánováno souběžně s trasami plánovaného rozšíření kanalizace v těchto lokalitách. Vodovodní řady jsou navrženy z tlakového vodovodního potrubí PE 100 a tvarovek DN 80 a DN 50 v celkové délce cca 1,7 km. Součástí plánovaného rozšíření vodovodu je rovněž vybudování AT stanice Polomská, neboť tlakové poměry ve stávající vodovodní síti neumožňují gravitační zásobování spotřebiště. Uvažuje se s kompaktní „balenou“ AT stanicí osazenou v podzemní šachtě. Na rozšířený vodovod by se mělo napojit cca 50 nemovitostí.

Záměrem obce pro nejbližší období je také rekonstrukce stávajících vodojemů Bahno, Centrum, přerušovací komory Hájenka a vodojemu Kawulacký.

 

      1. Vymezení zdrojů povrchových a podzemních vod, uvažovaných pro účely úpravy na vodu pitnou

Dle kap.1.3.5 jímání z povrchového toku Motyčanka do 3l/s.

Žádný zdroj není uvažován.

 

      1. Varianty nouzového zásobování pitnou vodou za krizové situace (jako podklad pro krizový plán obce a kraje)

Jímání z povrchového toku Motyčanka do 3l/s.

      1. Časový harmonogram

Výstavba vodovodu 2015 – 2018

    1. Ekonomická část

Výpočet nákladů na výstavbu vodovodů byl proveden dle metodického pokynu Mze ČR, č.j. 401/2010-15000.

Vodovody v mil Kč

6,3