1.                Mladecko

Poř.číslo

KOD PRVK

Název obce

KOD OB

ZÚJ

231

8117.021.00.09682

Mladecko

09682

553042

Poř.číslo

KOD PRVK

Název části obce

KOD COB

ZÚJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Číslo a název obce s rozšířenou působností

 

17

Opava

1.1.        Charakteristika obce

1.1.1.    Demografický vývoj

 

 

Počet obyvatel

2000

2015

Obec

178

180

Místní část obce

 

 

1.1.2.    Základní údaje o obci

Obec Mladecko je velmi malé sídlo venkovského typu s převažující obytně-rekreační funkcí. Území obce leží asi 2,5 km západně od Litultovic při silničním tahu I/46. Severní části obce prochází železniční trať Opava východ - Svobodné Heřmanice. V obci není předpoklad pro větší rozvoj obytné funkce, spíše je zde předpoklad pro rozvoj funkce rekreační. Okrajem obce ze západu na jih protéká říčka Hvozdnice. Dále obci protéká náhon, který zásoboval vodou místní rybník, který je dnes zasypán. Součástí obce jsou dvě chatové osady, Choranda 15 chat, Nad nádražím 20 chat. Osady nenavazují přímo na zástavbu obce. Na území obce je celkem 15 chalup, které slouží k rekreačním účelům. Obec nemá zpracovanou územně - plánovací dokumentaci.

Dle informace obecního úřadu v současné době žije v obci Mladecko 160 obyvatel. Předpokládaný vývoj počtu obyvatel ve výhledu do roku 2015 je 180 osob. Obytnou zástavbu obce tvoří převážně nízkopodlažní rodinné domky a usedlosti, jedná se především o byty I. a II. kategorii. Na území obce se nachází zařízení občanské vybavenosti omezeného rozsahu. V severní části obce se nachází základní škola s kapacitou 260 míst.

 

1.2.        Podklady

-          Provozní řád pro zkušební provoz úpravny vody v Mladecku pro maximální výkon 30 l/s

-          Situace z projektu rozvodné vodovodní sítě v Mladecku, zpracoval Agroprojekt Olomouc

-          Informace na OÚ Mladecko

-          Informace provozovatele vodovodu Lenart – Novotný

-          PRVKUC okresu Opava

-          RPI MS kraje

 

1.3.        Vodovody

 

 

1.3.1.    Potřeba vody z bilance


 

1.3.2.    Popis současného stavu zásobování pitnou vodou

Vodovod v Mladecku (355 - 330 m n. m) je součástí skupinového vodovodu Litultovice, který zásobuje vodou obce Mladecko, Litultovice, Dolní Životice a dále bude zásobovat vodou obce Hlavnice, Jezdkovice, Stěbořice, Hertice. Celý vodovod provozuje firma Lenart - Novotný,

            Zdroj vody

Zdrojem vody pro tento SV je jímací území Mladecko, ve kterém je jímána podzemní voda jímána o celkové vydatnosti 30 l.s-1. Pro jímání vody jsou vybudovány 4 jímací vrty M1, M3 a M4. V současné době je využíván vrt M1 o vydatnosti 12 l.s1 situovaný u úpravny vody a vrt M4, který má vydatnost 12 l.s-1 a je situován severozápadně od obce. Voda z vrtu M4 je do úpravny vody přivedena výtlačným řadem DN 150, délky cca 2 725 m. Vrt M3 situovaný jihovýchodně od úpravny vody má vydatnost 6 l.s-1, tento vrt na ÚV není napojen a bude využíván po zvýšení odebíraného množství vody z ÚV po rozšíření vodovodní skupiny zásobované z ÚV Mladecko. Výtlačný řad z vrtu M3 bude DN 100 a délka bude 1 400 m.

            Úpravna vody

V úpravně vody Mladecko je prováděna úprava podzemní vody - snížení obsahu železa (Fe), manganu (Mn) a CO2. V I. etapě navržená a provozovaná jednostupňová úprava vody se ukázala jako nedostatečná. V rámci II. etapy výstavby ÚV byla úpravna vody rozšířena a v úpravně vody jsou následující technologické procesy: aerace, čiření, filtrace a  desinfekce a má projektiovaný výkon 30 l.s-1. 

Surová voda je z vrtů čerpána ponornými čerpadly a přiváděna do sběrného potrubí a z tohoto je přiváděna do provzdušňovacích věží kde je provzdušňována.

Provzdušněná voda je přiváděna do rychlomísiče, ke je možno dávkovat alkalizační prostředek - sodu pro úpravu pH, plynný chlór a v případě vyššího obsahu manganu i manganistan draselný. Voda z rychlomísíče je přivedena do 4 čiřičů o výkonu 4 x 7,5 l.s-1 a zde dochází k primární separaci znečištění z vody. Odkalování čiřičů zajišťují kalové čerpadla.

Voda z čiřičů je svedena do akumulační jímky a z této je voda čerpána do 6 tlakových rychlofiltrů a filtrů je voda dopravena do akumulační nádrže o objemu 2 x 50 m3.  Praní filtrů je vzduchem, vzduchem a vodou a nakonec vodou. Prací voda je odváděna z filtrů do odpadní jímky. Odpadní jímka je pravidelně vyvážena na ČOV.

Zdravotní zabezpečení i dávkování chlóru pro technologické účely (do rychlomísení) zajišťuje chlorovna, ve které je dávkován do vody plynný chlór chlorátory ADVANCE 200. Zdravotní zabezpečení je prováděno na přítoku do akumulační nádrže.

Upravená voda je čerpána výtlačným řadem DN 200 délky 1 300 m do zemního vodojemu Litultovice o objemu 2 x 650 m3, hlad. 375,50 - 370,50 m n. m.

Rozvodná síť

Voda z vodojemu Litultovice je gravitačně přiváděna do rozvodné sítě Mladecko a současně také i do rozvodné sítě Litultovice a Dolní Životice. Čerpací stanice ve vodojemu Litultovice bude čerpat vodu do vodojemu Hlavnice 2 x 150 m3, hlad. 402,70 - 399,40 m n. m. Rozvodná vodovodní síť Mladecko je provedena z PVC trub DN 80. Pro zásobování školy vodou je v obci umístěna automatická tlaková stanice o výkonu 2 l.s-1.

 

1.3.3.    Rozvoj vodovodů ve výhledovém období

Pro výhledové období stávající vodovodní systém bude zachován a do roku 2015 se nepředpokládá její rozšiřování. Taktéž i hlavní vodovodní řady, jímací území a úpravna vody nebudou na katastru Mladecka do roku 2015 rozšiřovány.

 

1.3.4.    Vymezení zdrojů povrchových a podzemních vod, uvažovaných pro účely úpravy na vodu pitnou

Žádný zdroj není uvažován.

 

1.3.5.    Varianty nouzového zásobování pitnou vodou za krizové situace (jako podklad pro krizový plán obce a kraje)

V případě přerušení dodávky pitné vody z veřejného vodovodu bude možno zásobovat obyvatelstvo obce pouze z cisteren. Při spotřebě 10 l vody na obyvatele a den bude třeba dodat 1,5 m3/den pitné vody.

 

1.3.6.    Časový harmonogram

Ve výhledovém období není uvažováno s výstavbou ani rekonstrukcí.

1.4.        Ekonomická část

Výpočet nákladů na výstavbu vodovodů byl proveden dle metodického pokynu Mze ČR, č.j. 20494/2002-6000.

 

Vodovody v mil Kč

0,0