1.                Opava – Město

Poř.číslo

KOD PRVK

Název obce

KOD OB

ZÚJ

236

8117.026.00.11156

Opava

11156

505927

Poř.číslo

KOD PRVK

Název části obce

KOD COB

ZÚJ

236.8

8117.026.08.41393

Město

41393

505927

 

 

 

 

 

Číslo a název obce s rozšířenou působností

 

17

Opava

1.1.        Charakteristika obce

1.1.1.    Demografický vývoj

 

 

Počet obyvatel

2000

2015

Obec

61145

84762

Místní část obce

3376

3376

1.1.2.    Základní údaje o obci

Okresní město Opava leží v úrodném údolí ohraničeném na jihovýchodě okrajem Nízkého Jeseníku. Město je významnou dopravní křižovatkou vybrané silniční sítě, z nichž nejdůležitější je směr východ - západ, reprezentovaný státní silnicí I/11 Ostrava - Opava - Bruntál, II/46 Opava - Olomouc, I/57 Valašské Meziříčí - Opava - Krnov.

Město Opava má výrazné historické jádro, obklopené z větší části prstencem parků. Navazující zástavba se utvářela v prostoru vymezeném komunikačním systémem města. Z těch nevýznamnějších jsou to ulice Těšínská, Ratibořská, Pekařská, Krnovská, Olomoucká a Hradecká. Dle regulačního plánu z roku 1876 byla založena zástavba v prostoru ul. Olomoucké a na něj navazující zástavba Kylešovického kopce s převážně vilovou zástavbou z přelomu století. Poválečná zástavba je soustředěná v prostoru u nemocnice (Olomoucká ul.), dále následovaly lokality v Kateřinkách a Kylešovicích s charakteristickou panelovou výstavbou sedmdesátých a osmdesátých let.

Rozvoj průmyslu se v poválečné  době soustředil do dvou lokalit ve východní a západní části města. Obě lokality mají dobré podmínky z hlediska dopravní obsluhy včetně možnosti zřízení železniční vlečky a budou bez pochyby dále rozvíjeny. K větším průmyslovým podnikům na území města Opavy patří Ostroj, Bivoj, pivovar Opava, OPAVLEN, SELIKO, Mrazírny, čokoládovny OPAVIA, cukrovar v Palhanci a celá řada menších průmyslových a potravinářských závodu.

Zájmovým územím města Opavy a přilehlých místních části protéká několik recipientů. K nejvýznamnějším patří řeka Opava, která protéká celým zastavěným územím města ze severozápadu na jihovýchod. Další významným recipientem je řeka Moravice, Velká (Jaktarka), Ostrá, a Kateřinský potok.

Administrativně patří pod správu okresní města Opava šestnáct katastrálních území :

Opava - Město, Opava předměstí, Jaktař, Kateřinky u Opavy, Kylešovice, Malé Hoštice, Komárov  u Opavy, Suché Lazce, Podvihov, Zlatníky u Opavy, Milostovice, Vlaštovičky, Jarkovice, Držkovice, Vávrovice a  Palhanec.

Katastrálním územím se rozumí technická jednotka, kterou tvoří místopisně uzavřený a v katastru nemovitostí společně evidovaný soubor nemovitosti. V ostatních městech a obcích okresu, které byly složené z více častí, název místní časti vždy odpovídal názvu příslušného katastrálního území. Z tohoto důvodu zhodnocení stávajícího stavu vodovodů a návrh opatření na vodovodech v jednotlivých obcích okresu byl proveden vždy dle katastrálních území. Členění okresního města Opava na místní části neodpovídá rozdělení zájmového území na katastry. Celkem město Opava má patnáct částí :

Město, Předměstí, Jaktař, Kateřinky, Kylešovice, Malé Hoštice, Pusté Jakartice, Komárov, Suché Lazce, Podvihov, Komárovské Chaloupky, Zlatníky, Milostovice, Vlaštovičky, Vávrovice

Každá část obce má samostatné číslování domů čísly domovními (popisnými, evidenčními a náhradními). Na části území statutárního města Opavy dle zákonu č. 367/1990 Sb. o obcích bylo zřízeno osm městský částí :

Malé Hoštice, Komárov, Suché Lazce, Podvihov, Zlatníky, Milostovice, Vlaštovičky Vávrovice  

Městské části statutárního  města Opavy mají do jisté míry analogické postavení obcí jako takových, s tím rozdílem, že samy o sobě nejsou právnickými osobami, jsou součástmi daného města a disponuji jen působností odvozenou od působnosti města jako celku.

Zájmové území statutárního města je rovněž rozděleno na 55 urbanistických obvodů.

Aby byla zachována kontinuita technické zprávy bylo dohodnuto, že zhodnocení technického stavu vodovodů a návrh vodovodů ze zájmového území statutárního města Opava bude proveden dle jednotlivých katastrálních území. Tato zásada platí až na výjimku centrální části města, kde je v současné době vybudovaný vodovodní systém, který z pohledu vodárenského tvoří jeden celek. V této kapitole technické zprávy je provedeno zhodnocení technického stavu a návrh opatření na stávajícím vodovodním systému, který je vybudován na katastrální území :           

06.1   Opava - město

06.2   Opava - předměstí

06.3   Jaktař

06.4   Kateřinky u Opavy

06.5   Kylešovice

06.16 Palhanec.   

Dle podkladů převzatých z návrhu územního plánu města Opava žije v současné době na území města  3376 obyvatel a do výhledu roku 2015 se uvažuje se setrvalým stavem.

1.2.        Podklady

-          Územní plán města Opavy, verze 21/10/96

-          Mapové podklady provozovatele v měř. 1:10 000 se zakresleným stávajícím vodovodem

-          Dokumentace SmVaK, R. S. Opava (tabulky, výkresová dokumentace)

-          ÚTP - Koordinace záměrů a limity rozvoje okresu Opava, zpracoval Ing. arch. Jar. Haluza, 12/93

-          PRVKUC okresu Opava

-          RPI MS kraje

 

1.3.        Vodovody

 

 

1.3.1.    Potřeba vody z bilance


 

1.3.2.    Popis současného stavu zásobování pitnou vodou

Město Opava (248-287m n. m.) má zajištěno zásobování pitnou vodou veřejným vodovodem, jehož počátky sahají do roku 1875, kdy byl v Opavě vybudován a uveden do provozu první opavský veřejný vodovod. Vodovod v Opavě provozuje SmVaK Ostrava, R. S. Opava. Od této doby s postupným rozvíjením se města, zvyšujícím se počtem obyvatel v městě docházelo k rozšiřování vodovodu. Nárust potřeby vody, který byl dán jednak stále vyšším počtem obyvatel, jednak zvyšující se specifickou potřebou vody na jednoho obyvatele znamenal nutnost vybudování vodárenského systému, který tyto veškeré nároky na zajištění vody uspokojil a měl i potřebnou rezervu pro výhledové období. V tomto období byl budován i Ostravský oblastní vodovod (OOV), který nahradil na značném území severní Moravy místní nevyhovující a nedostatečné zdroje vody. Na systém OOV je napojeno i město Opava, zdroj vody v OOV se pro Opavu stal rozhodujícím zdrojem a místní zdroje jsou zdroji doplňkovými a rezervními. V důsledku přechodu na tržní hospodářství po roce 1989 došlo i u pitné vody k několikanásobnému zvýšení ceny vody s odstraněním vysokých dotací vodného. Toto výrazné zdražení vody mělo za následek ekonomické chování všech odběratelů vody (obyvatelstva i u ostatních odběratelů) a v důsledku toho i snížení potřeby vody. Tento jev se projevil celoplošně po celé ČR a vyjímkou proto není ani město Opava. Vybudovaná vodárenská zařízení v Opavě v současné době proto pracují se značnou rezervou a zajistí pro budoucí výhledové období prakticky bez nutnosti budování základních vodárenských objektů (úpravny vody, čerpací stanice, vodojemy, přivaděče vody) zásobování vodou pro Opavu.

Město Opava je zásobováno vodou jednak z místních zdrojů, které se na celkovém odebíraném množství vody podílejí cca 11 % (dle údajů SmVaK z roku 1996) a  dále je zásobováno vodou z Ostravského oblastního vodovodu (dále OOV)  a to z cca 89 % (dle údajů SmVaK z roku 1996).

Zdroj OOV

Voda z OOV je do Opavy dopravována dvěmi přivaděči. Na 2. větev OOV DN 1 000 je napojen stávající zemní vodojem Chvalíkovice, který má objem  2 x 5 000 m3, hlad. 317,00 - 312,00 m n. m. Voda je z tohoto vodojemu gravitačně přiváděna přivaděčem DN 800 do Opavy. Z přivaděče DN 800 je přes redukční ventil napojena rozvodná vodovodní síť v městská části Kylešovice, která tvoří samostatné 3. tlakové pásmo. Přivaděč je za napojením Kylešovic redukován na profil DN 600 a je rozvětven. Jedna větev DN 600 pokračuje přes Kylešovice a vodu přivádí pro zásobování západní a východní části Kateřinek a druhá větev DN 600 je přivedena do prostoru vodojemů u hřbitova v Opavě, kde je napojena do regulační stanice. Z přivaděče je před redukcí tlaku napojen zemní vodojem 2 x 800 m3  s max. hlad. 295,00 m n. m., min. hlad. 291,18 m n. m. zásobující vodou Otice, a Uhlířov. Po redukci tlaku je přivaděč napojen na 1. tlakové pásmo Opavy.

Vodovodní přivaděč DN 350 je napojen přes měření průtoku přímo na 1. přivaděč OOV DN 1 000 a zajišťuje gravitační přivedení vody do prostoru vodojemů u hřbitova v Opavě. Přivaděč je napojen do regulační stanice, ve které je redukován tlak a voda je přiváděna do 2. tlakového pásma, které zásobuje vodou nejvyšší části města. Věžový vodojem o objemu 500 m3, hlad. 319,00 - 313,00 m n. m. je napojen na 2. tlakové pásmo Opavy a má funkci vyrovnávací pro 2. tlakové pásmo.

Vlastní zdroje

V současné době je množné zásobovat pitnou vodou město Opavu ze dvou místních zdrojů.

Velké Hoštice

V jímacím území Velké Hoštice je jímána podzemní voda. Podzemní voda je  jímána

studnami č. S1 (vydatnost 6,0 l.s-1) a č. S2 (vydatnost 6,0  l.s-1) a dále vrty č. V3A (vydatnost 14,8  l.s-1), č. V4 (vydatnost 12,0  l.s-1), č. V5 (vydatnost 5,0  l.s-1), č.V6 (vydatnost 8,35  l.s-1) a č. V (vydatnost 14,7  l.s-1), celková vydatnost 66,85  l.s-1, průměrná vydatnost 50 l.s-1.

Voda je z jímadel ponornými čerpadly čerpána do úpravny vody Velké Hoštice. Vzhledem na vyšší obsah železa (Fe) a manganu (Mn) je voda čerpána do aeračních komor, kde je provzdušněna a následně je prováděna filtrace přes otevřené rychlofiltry. Upravená voda je zdravotně zabezpečena plynným chlórem a je z ÚV Velké Hoštice přiváděna do spotřebišť. Z ÚV je možnost čerpání (výkon ČS v ÚV je 30 l.s-1) vody výtlačným řadem DN 300 přes malé Hoštice do stávajícího zemního vodojemu Kateřinky o objemu 3 x 500 m3, hlad. 291,13 - 286,15 m n. m. Z vodojemu Kateřinky je možnost gravitačního přívodu vody do rozvodné sítě Opavy - 1. tlakového pásma.

Z ÚV Velké Hoštice je upravená voda čerpána i do zemního vodojemu Kravaře o objemu 2 x 1 500 m3, hlad. 287,65 - 283,15 m n. m. a odtud gravitačně do spotřebiště. Současně je voda přivedena i do Štěpánkovic a její místní části Svoboda přes vodojem Štěpánkovice o objemu 200 m3 hlad. 315,26 - 309,06 m n. m.

V současné době tento zdroj slouží pouze pro zásobování vodou výše uvedených obcí včetně Velkých Hoštic a pro zásobování Opavy není využíván. Na zdroj Velké Hoštice jsou rovněž přímo napojeni velkoodběratelé Galena a motel Oasa v Komárově.

 

            Opavské zdroje

Opavské zdroje jímají podzemní vodu severozápadně od Opavy, celková udávaná průměrná vydatnost je 24,5 l.s-1 skutečnost odběrů je 18,47 l.s-1. V tomto zdroji se jímá podzemní voda z Karlovecké studny, Palhanecké studny, Sádrovcové galerie a Jaktařského zářezu. Jímaná voda je přivedena do čerpací stanice Jaselská, ve které je zdravotně zabezpečena  plynným chlórem (Cl2) a čerpána do rozvodné vodovodní sítě města Opavy - 1. tlakového pásma. Voda je z čerpací stanice také čerpána do Vávrovic a Držkovic - věžového vodojemu, ze kterého budou zásobovány Holasovice, Neplachovice a další obce budovaného skupinového vodovodu severovýchodně od Opavy. Voda z opavských zdrojů vyhovuje ČSN a nemá problematické ukazatele.

 

Vodojemy

Akumulace vody pro Opavu je zajištěna v následujících vodojemech:

1. tlakové pásmo

Na přívodu z OOV ve vodojemu Chvalíkovice o objemu  2 x 5 000 m3, hlad. 317,00 - 312,00 m n. m.

Na přívodu z Velkých Hoštic ve vodojemu Kateřinky o objemu 3 x 500 m3, hlad. 291,13 - 286,15 m n. m.

 

2. tlakové pásmo

Na přívodu z OOV ve věžovém vodojemu u hřbitova o objemu 500 m3, hlad. 319,00 - 313,00 m n. m.

 

Zásobovací a rozvodné řady

Přívod vody z 2. větve OOV DN 1 000 zajišťuje přívodní řad DN 800 s kapacitou 435 l.s-1, kterým je voda gravitačně přiváděna ze zemního vodojemu Chvalíkovice o objemu 2 x 5 000 m3, hlad. 317,00 - 312,80 m n. m. do Opavy a do Kylešovic.  Řad za odbočkou do Kylešovic je rozvětven. Jedna větev DN 600 pokračuje do prostoru hřbitova v Opavě k vodojemům a zde je napojena na regulační stanici a po redukci tlaku je napojeno 1. tlakové pásmo Opavy. Na tento řad je před redukcí tlaku napojena odbočka zajišťující plnění zemního vodojemu u hřbitova v Opavě o objemu 2 x 800 m3  s max. hlad. 295,00 m n. m., min. hlad. 291,18 m n. m., zásobujícího gravitací obec Otice a dále čerpáním obec Uhlířov.

Druhá větev DN 600 za uvedenou odbočkou pro Kylešovice pokračuje přes Kylešovice a vlastní městskou část Opavy severovýchodním směrem. Tímto řadem je zajištěno  zásobování vodou části Kateřinky - východ, západ.

Přes 1. tlakové pásmo  je možno vodu gravitačně dopravovat z OOV do vodojemu Kateřinky na severním okraji Opavy a z tohoto vodojemu až do ÚV Velké Hoštice. Vodou z OOV je takto možné zásobovat Malé a Velké Hoštice. Zásobování  Štěpánkovic s místní částí Svoboda a  Kobeřic z OOV není možné.

Druhý přívod vody z 1. větve OOV do Opavy zajišťuje přívodní řad DN 350 s kapacitou 120 l.s-1, kterým je voda gravitačně přivedena regulační stanice v prostoru vodojemů u hřbitova, tlak v přivaděči je redukován a je napojeno 2. tlakové pásmo Opavy, zásobující nejvyšší část Opavy. Na 2. tlakové pásmo je napojen věžový vodojem u hřbitova v Opavě o objemu 500 m3, hlad. 319,00 - 313,00 m n. m. Věžový vodojem má funkci vyrovnávací.

Vodovodní přivaděč DN 600 s přivaděčem DN 350 jsou před regulací tlaku v regulační stanici vzájemně propojeny. Za normálního provozu je toto propojení uzavřeno, v případě výluky jednoho řadu je možné druhým řadem vodu přivést na regulaci tlaku odstaveného řadu. Řadem DN 600 lze takto nouzově vodu přivést na regulaci pro 2. tlakové pásmo a do 2. tlakového pásma a řadem DN 350 je zase umožněno přivedení vody na regulaci tlaku pro 1. tlakové pásmo a takto do 1. tlakového pásma. Propojení je využíváno pouze v případě odstavení jednoho z přivaděčů.

Přívod vody z ÚV Velké Hoštice do Opavy umožňuje výtlačný řad DN 300, který přes  Malé Hoštice je veden do zemního vodojemu Kateřinky o objemu 3 x 500 m3, hlad. 291,13 - 286,15 m n. m. a z tohoto vodojemu do Opavy.

Vlastní rozvodné řady zajišťují rozvod vody po městě a přívod vody do vodovodní sítě Opavy a jejich dimenze je proměnlivá.

 

Vodovodní síť

Vodovodní síť v sevřené části města je svými dimenzemi vyhovující a bude nutné vyměnit přestárlé úseky této sítě.

 

1.3.3.    Rozvoj vodovodů ve výhledovém období

Pro výhledové období základní vodovodní systém bude zachován a nebude nutné budovat rozhodující vodárenská zařízení.

 

Zdroje vody

Způsob zásobování vodou pro Opavu bude i v budoucnosti zachován a rozhodující podíl dodávané vody bude mít OOV, které zajistí i pokrytí vody pro nárust potřeby vody pro Opavu. Celková kapacita přivaděčů z OOV (DN 800 a DN 350) je  555 l.s-1.

V minulosti uvažované zkapacitnění zdroje Angelika u Chlebičova pro zásobování Opavy vodou není aktuální vzhledem na nadkapacitní zdroj v OOV.

 

Vodojemy

Celková současná akumulace vody pro Opavu je naddimenzovaná a je plně vyhovující i pro výhledové období. Z těchto důvodů nebude nutné budování nových akumulací pro Opavu.

 

Zásobovací a rozvodné řady

Všechny stávající řady v budoucnosti zůstanou ve funkci, nezbytným úkolem je uzavření hlavního městského okruhu mezi Dolním náměstím a městskými sady v trase Nákladní - Rybářská - Sadová - Žižkova. Jde o propojení Jaktařského řadu DN 400 s Kateřinským řadem DN 500 potrubím o DN 400 a DN 300.

Pro nové a blíže nespecifikované podnikatelské záměry v Palhanecké oblasti zajistí prodloužený zásobovací řad DN 200 z Jaktaře.

Urbanistický záměr „Olomoucká“ koliduje se stávajícím zásobním řadem DN 600 a DN 400. Řad DN 600 bude novou zástavbou respektován, řad DN 400 bude v prostoru  „U nemocnice“ přeložen v rámci zástavby.

V lokalitě Jaktař bude provedena přeložka řadu DN 300 délky cca 1,15 km.

 

Vodovodní síť

V centrální sevřené části města vodovodní síť svými dimenzemi  vyhovuje, jedná ale v převážné míře o vodovodní  řady z r. 1915 a proto bude tyto nutné postupně vyměňovat.

V okrajových částech města - v prostoru Olomoucká, v Jaktaři, Palhanci bude nutno vodovod dobudovat s vazbou na stávající kapacitně vyhovující rozvody.

Dle návrhu územního plánu bude pro novou zástavbu nutno budovat rozvodnou vodovodní síť o délce cca  36,0 km.

 

1.3.4.    Vymezení zdrojů povrchových a podzemních vod, uvažovaných pro účely úpravy na vodu pitnou

Žádný zdroj není uvažován.

1.3.5.    Varianty nouzového zásobování pitnou vodou za krizové situace (jako podklad pro krizový plán obce a kraje)

V případě přerušení dodávky pitné vody z veřejného vodovodu bude nutno zásobovat obyvatelstvo Opavy Města z cisteren. Při spotřebě 10 litrů vody na obyvatele a den bude třeba do obce dodat 33,8 m3/den pitné vody.

 

1.3.6.    Časový harmonogram

V daném časovém období není uvažováno s výstavbou nových vodovodních řadů dle ÚP v délce cca 36,0 km.

 

1.4.        Ekonomická část

Výpočet nákladů na výstavbu vodovodů byl proveden dle metodického pokynu Mze ČR, č.j. 20494/2002-6000. Náklady uvedeny v části Opava – Předměstí.

 

Vodovody v mil Kč