1.   Šenov

Poř.číslo

KOD PRVK

Název obce

KOD OB

ZÚJ

262

8119.008.00.16234

Šenov

16234

598798

Poř.číslo

KOD PRVK

Název části obce

KOD COB

ZÚJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Číslo a název obce s rozšířenou působností

 

19

Ostrava

1.1.  Charakteristika obce

1.1.1.   Demografický vývoj

 

 

Počet obyvatel

2000

2015

Obec

5437

6303

Místní část obce

 

 

1.1.2.   Základní údaje o obci

Město Šenov leží poblíž Ostravy, V obci je soustředěna zástavba rodinných domů a cca 160 staveb pro individuální rekreaci. Schválenými a v současné době připravovanými změnami ÚPD významně roste počet ploch pro výstavbu bytových domů a rodinných domů.

Výrobní zóny jsou aktivní, ve směru výrobních a nevýrobních služeb a skladování. Nepředpokládá se jejich rušení. Stávající průmyslové plochy by měly být zachovávány ve stávajícím rozsahu, byly pouze zpřísněny regulativní podmínky jejich využití ve smyslu jejich dopadů na životní prostředí. Podnikatelská sféra se spíše rozvíjí v oblastech výrobních a nevýrobních služeb a skladování.

1.2.  Podklady

-       Územní plán obce Šenov - koncept, zpracovaný Urbanistickým střediskem Ostrava s.r.o v 05/1995

-       Mapové podklady provozovatele v měř. 1:5 000 se zakresleným stávajícím vodovodem

-       Základní údaje provozovatele o stavu a provozu stávajícího vodovodu

-       Informace obecního úřadu

-       PRVKUC okresu Frýdek – Místek

-       RPI MS kraje

-       DSP, prodl. vodovodu Do Dědiny, URBA-projekt Havířov 2013

 

1.3.  Vodovody

 

 

1.3.1.   Potřeba vody z bilance


 

1.3.2.   Popis současného stavu zásobování pitnou vodou

V obci (235 – 301 m n.m.) je vybudován veřejný vodovod, který je ve správě SmVaK Ostrava a.s. - regionální správy Karviná.

Zdrojem pitné vody je převážně Ostravský oblastní vodovod (OOV). Voda je do obce přiváděna přivaděčem Bludovice - Havířov DN 800.

V majetku města jsou celkem 4 vodovody pro veřejnou potřebu.

Lokalita Volenství:

            vodovod Václavovická – voda převzatá od SmVaK Ostrava a.s.,DN 63, d. 1,05 km,

            vodovod Šenovská – voda převzatá od OVaK Ostrava a.s., DN 32,d. 0,58 km

            Oba vodovody jsou stavbami z r. 1980/1982, do vlastnictví města a provozování převzaty v r. 2009.

Lokalita Lapačka:

vodovod Lapačka – DN 80, místní podzemní zdroj, zajišťuje dodávku pitné vody obyvatelstvu v počtu cca 5 % všech odběrných míst, kapacita je max. 0,46 l/s, úprava odebírané vody je zajištěna chlorací. Jedná se o zdroj kvalitní podzemní vody pro zásobování obyvatel části města pitnou vodou. Jsou zde stanovena pásma hygienické ochrany, množství čerpané podzemní vody je měřeno a kvalita splňuje všechny hygienické požadavky na pitnou vodu. Zvýšené okamžité nároky na množství dodávané vody jsou zajištěny propojením s vodovodem SmVaK Ostrava a.s., dochází k automatickému doplňování hladiny. Povolení k odběru podzemní vody je platné do 31.12.2018. V současné době není aktuální výstavba nového vodovodu. Výstavba nového vodovodu propojeného s vodovodem SmVaK Ostrava a.s. a zrušení podzemního zdroje by přicházela v úvahu při:

-      významném a trvalém poklesu vydatnosti podzemního zdroje vody nebo

-      postupném a neovlivnitelném zániku zdroje nebo

-      neobnovitelné ztrátě kvality podzemní vody pro lidskou spotřebu nebo

-      nezískání povolení k odběru podzemní vody od 1.1.2019 /zánik stávajícího povolení/.

Trvalé propojení s vodovodem SmVaK Ostrava a.s. z důvodu tlakových poměrů v síti SmVaK není možné, neboť vodovodní řad vodovodu Lapačka není k tomu technicky vyhovující. U části odběratelů se projevuje nižší tlak vody ve stavbách, pro zvýšení tlaku používají k jeho posílení domácí vodárny. Město jako dodavatel vody zohledňuje problémy u odběratelů pitné vody z vodovodu Lapačka při stanovení ceny vodného pro každý kalendářní rok. Z rozhodnutí města/vlastníka vodovodu bylo z důvodu tlakových poměrů zakázáno připojování dalších nemovitostí na stávající vodovod. V lokalitě je také vodovod SmVaK Ostrava a.s., při výstavbě nových staveb je na jejich vlastnících, aby si zajistili připojení k tomuto veřejnému vodovodu.

Lokalita Podlesí

Prodloužení vodovodu Do Dědiny – DN 80, d. 0,218 km, stavba dokončena v 07/2015, investor město. Prodloužením vodovodu je zajištěn přístup obyvatel rodinných domů k nezávadné pitné vodě /dosud pouze studny/. Jde o vodovod pro stávající RD i budoucí plánovanou výstavbu. Prodloužení vodovodu spočívá v propojení s vodovodem pro veřejnou potřebu vlastněného SmVaK Ostrava a.s., odbočením z ulice Těšínská do ul. Do Dědiny.

Vlastní akumulaci obec nemá, ta je rezervována v zemních vodojemech OOV Bludovice 2x6 000 + 10 000 m3 (34,00/34,50 m n.m.).

Původní vodovodní síť je převážně z litiny, v posledních letech se nejvíce použilo trub plastových PVC a lPE. Dimenze potrubí jsou v rozmezí od DN 32 do DN 300. Tlakové poměry v síti nejníže zastavěného území překračují povolenou hodnotu 0,6 MPa. Podíl nefakturované vody je nízký, dosahuje průměrně zhruba 10 % z dodané vody.

Na vodovod je napojeno 99 % obyvatel.

 

1.3.3.   Rozvoj vodovodů ve výhledovém období

Nepříliš vyhovující tlakové poměry ve vodovodní síti Šenova je navrženo upravit osazením redukčních ventilů na hlavní přívodní řady tak, aby tlak v nejníže zastavěném území nepřekračoval 0,6 - 0,7 MPa. Zástavbu v lokalitě Podvihov, která leží nad kótou 290 m n.m. a kterou nebude možné při redukci tlaku zásobit z Šenova gravitačně (cca 16 rodinných domků), je navrženo zásobit z Václavovic vybudováním řadu DN 80, dlouhého cca 800 m.

V lokalitě Podlesí je bytová zástavba pouze se studnami, proto je navržena stavba prodloužení vodovodu v délce 280 m o průměru DN 80.

Vodovod Lapačka je perspektivním zdrojem, proto v r. 2009 budou realizována opatření k eliminaci problémů s tlakem dodávané vody a provedena obnova vodovodu.

Nejstarší úseky vodovodní sítě budou postupně rekonstruovány, nová síť bude budována jen pro novou výstavbu.

Výstavba nových vodovodů není plánována.

 

1.3.4.   Vymezení zdrojů povrchových a podzemních vod, uvažovaných pro účely úpravy na vodu pitnou

Žádný zdroj není uvažován.

 

1.3.5.   Varianty nouzového zásobování pitnou vodou za krizové situace (jako podklad pro krizový plán obce a kraje)

Vodovod je zdrojově napojen na OOV. V případě přerušení dodávky pitné vody z veřejného vodovodu bude nutno zásobovat obyvatelstvo Šenova z cisteren. Při spotřebě 10 litrů vody na obyvatele a den bude třeba do obce dodat 54,4 m3/den pitné vody.

 

1.3.6.   Časový harmonogram

Není stanoven

 

1.4.  Ekonomická část

Výpočet nákladů na výstavbu vodovodů a kanalizací byl proveden dle metodického pokynu Mze ČR, č.j. 8114/2007 - 16000.

 

Vodovody v mil Kč

0,0